Gaatjes, ook wel cariës genoemd, ontstaan door de aanwezigheid van tandplaque. De bacteriën die aanwezig zijn in tandplaque leven van suikers die binnenkomen via uw voeding. Als gevolg van de aanwezigheid van deze bacteriën kan het tandoppervlak worden aangetast en ontstaat er een gaatje. Om te voorkomen dat reeds aanwezige gaatjes dieper worden en kunnen leiden tot pijnklachten, zullen deze worden schoongemaakt door middel van boren waarna deze worden gevuld. Het behandelen van cariës kan afhankelijk van de diepte en de wens van de patiënt plaatsvinden onder lokale verdoving.

Pijn na het boren en vullen van een tand of kies kan zich uiten in verhoogde warm/koud gevoeligheid of het gevoel van ‘stroompjes’. Dit hoeft niet verontrustend te zijn en deze pijn kan soms wel vier tot zes weken aanhouden. Wordt de pijn langduriger en heftiger van aard, neem dan contact op met uw tandarts.

Het ontstaan van cariës kan worden voorkomen door een juiste mondhygiëne gecombineerd met een correct dieet. Geadviseerd wordt niet meer dan zeven zoetmomenten per dag te hebben; dit zijn alle momenten waarop u iets eet of drinkt (uitgezonderd water of thee zonder suiker).